Ecologische Stamboek Limousin fokkerij Milire Estate - Tsjechie

 

Ecologische fokkerij van stamboek Limousins - koeien, stieren, kalveren, ossen

Milire - West Bohemen - Tsjechie

Milire Country Sports S.R.O.

Milire  138 - 34701 Tachov

Jan Willem Schlimmer

Algemeen directeur

Tel: +420-603568403

E-mail: info@milire-estate.com

Talen: nederlands/tsjechisch/duits/engels

Manager Fokkerij


Hans Groenland

Talen: Nederlands/Deutch/Engish

Ecologische veeteelt op Milire Estate in West Bohemen: fokkerij van stamboek Limousins

De hoofdbedrijvigheid van Milire Estate is landbouw en veeteelt, alles op ecologische basis. Er worden stamboek Limousins gefokt. Momenteel zijn er 400 Limousin-koeien + de kalveren, 200 stuks jongvee en 200 Limousin ossen.


Geschiedenis

In 2007 besloten wij tot een serieuze verbetering van onze kudde (tot op dat moment hadden wij alleen kruisingen). Voor wij over gingen tot het kiezen van een ras, waren er een vijftal eisen waaraan het door ons te kiezen ras zou moeten voldoen.


1. Een superieure kwaliteit vlees

2. Gemakkelijke geboorten

3. Goed en probleemloos beenwerk

4. Een goed karakter

5. Goede vruchtbaarheid


Wij zijn uitgekomen op het Franse Limousin stamboekvee uit de omgeving van Limoges, omdat de Limousins al vele jaren op vruchtbaarheid, geboorten, melkafgifte, karakter en algehele gezondheid worden geselecteerd. En evenals bij ons in Milire zijn er in Limoges hooggelegen weiden en ’s winters lage temperaturen. Het was een kostbare manier om een kudde op te bouwen, maar ook een goede manier, zoals wij hebben ervaren.


In 2008 kochten wij 90 drachtige vaarzen en 4 stieren van Franse Limousin fokkers. Wij zochten ze samen met 5 specialisten uit Portugal, Nederland en Tsjechie, vanzelfsprekend bijgestaan door mensen werkzaam bij het Franse Stamboek, uit.


In 2010 kochten wij er nog 6 stieren bij, ook in Frankrijk. Dit keer kochten wij ze op de veiling van 50 door het Franse stamboek geselecteerde stieren. De stieren waren daarvoor gedurende 4 maanden op onder andere groei, gezondheid, karakter en lichaamsbouw beoordeeld. Tevens was er sterk op gelet dat de dieren geen dubbel bespiering hebben.

Sinds 2011 kochten we nog meer goede in Frankrijk geboren stieren en vanaf 2012 verkopen wij onze eigen gefokte stamboek stieren.


Alle moederdieren op onze boerderij, die op 700 meter hoogte ligt, lopen altijd buiten. Ook in de winter als er sneeuw ligt. Uiteraard worden zij dan bijgevoerd met hooi.


Wij zijn erg gelukkig met onze kudde. 98% van de geboorten zijn probleemloos en de dieren hebben tot nu toe 100% gezonde benen en voeten. En ze hebben zeer goede karakters!

Klik op de foto om het Limousin album te bekijken
Klik op de foto om het stal album te bekijken
Klik op de foto om het landbouw album te bekijken

  Vakantiehuizen            Limousin fokkerij           Home              Sport, cultuur & kinderen              Het landhuis              Contact